Städtips

Rena fönster och feng shui för hemmet och kontoret

Inför en harmonisk och balanserad atmosfär i ditt hem eller kontor genom att rena dina fönster och dra nytta av naturligt ljus.

Välkommen till vår omfattande guide om fördelarna med naturligt ljus och hur du kan använda det i kombination med feng shui-principer för att skapa en positiv energi och välmående i ditt livsmiljö. I den här artikeln kommer vi att utforska hur rena fönster och rätt placering av möbler kan påverka ditt hälsotillstånd, produktivitet och allmänna välbefinnande.

Varför är rena fönster viktiga?

Att ha rena fönster är inte bara estetiskt tilltalande utan kan också ha en djupgående inverkan på vårt mentala och fysiska välbefinnande. När vi har glänsande, fläckfria fönster tillåter vi mer naturligt ljus att komma in i våra rum, vilket kan ha en positiv inverkan på vårt humör och energinivåer.

När solens strålar filtreras genom smutsiga eller frostatade fönster blir ljuset dämpat och förlorar sin naturliga klarhet. Detta kan skapa en dunkel och deprimerande atmosfär som kan påverka vår produktivitet och koncentration negativt.

Genom att rengöra våra fönster regelbundet kan vi förbättra ljuskvaliteten i våra rum och skapa en mer mottaglig miljö för att dra nytta av solens naturliga lyskraft. Detta kan vara särskilt värdefullt under de mörkare vintermånaderna när vi behöver allt ljus vi kan få för att motverka vinterdepression och låga energinivåer.

Feng Shui och naturligt ljus

Feng shui, en urgammal kinesisk lära om harmoni och balans i miljön, betonar betydelsen av naturligt ljus och rätt flöde av energi i våra hem och arbetsplatser. Enligt feng shui-traditionen är positiva energiflöden avgörande för att skapa en harmonisk atmosfär och för att främja lycka, hälsa och välstånd.

En av de mest grundläggande principerna inom feng shui är att låta ljuset flöda fritt genom rummen och undvika blockeringar som kan hindra energin från att cirkulera. Naturligt ljus betraktas som en kraftfull energikälla som kan ge positiva vibrationer och förbättra vår livskvalitet.

Genom att rena våra fönster och placera möbler på ett sätt som inte blockerar ljuset kan vi skapa en öppen och välkomnande atmosfär som främjar flödet av positiv energi. Detta kan påverka vårt humör, koncentration och kreativitet på ett positivt sätt och hjälpa till att ge oss en känsla av ro och välbefinnande.

Skapa en positiv atmosfär

Genom att integrera dessa enkla riktlinjer för rena fönster och feng shui-principer kan du skapa en harmonisk och positiv atmosfär i ditt hem eller kontor. Att dra nytta av naturligt ljus kan ge en rad fördelar för ditt välbefinnande och hjälpa till att skapa en balanserad och energifylld livsmiljö.

Vilka är de huvudsakliga fördelarna med regelbunden eller engångsstädning av ett städföretag?

Har du anlitat ett städföretag för städhjälp tidigare? Renlighet i ditt hem kan vara svåruppnått ibland. Med den tid vi spenderar på att socialisera med våra nära och kära kan det vara väldigt svårt att försöka passa in vanlig städning i ditt schema. Av denna anledning bestämmer många människor sig för att boka städtjänster. Om du funderar på att anlita ett städföretag måste du bekanta dig med regelbunden rengöring.

Regelbunden städning jämfört med engångsstädning

Regelbundna städtjänster är alltså återkommande och kan vara antingen dagligen, veckovis eller månadsvis beroende på dina individuella behov och önskemål. Engångsstädning är endast för dem som bara behöver dessa typer av städtjänster vid enskilda tillfällen.

Vad ingår vid engångsstädning?

1. Skräpborttagning

2. Dammsugning av hela hemmet

3. Städning av hårda trägolv

4. Köksstädning

5. Rengöring av tvättho

6. Städning av rum, väggar och tak

7. Ugnsrengöring

8. Det dammas av på fönstren och trösklarna

9. Bli av med spindelnät runt fastigheten

10. Rengöring av armaturerna

11. Rengöring av mikrovågsugnen inifrån och ut.

12. Sopning av fastighetens ingång

13. Rengöring av handfat, badrum, badkar och toalett.

14. Rengöring av fönstren, försiktigt.

Regelbundna städtjänster

1. Dammsugning och tvätt av golv

2. Damning av möbler och andra ytor

3. Torkning av fönster och polering av fönsterglas

4. Torkning av köksutrustningen

5. Fyller på och tömmer diskmaskinen

6. Byter sängkläder och bäddar sängar

7. Tvättar kläder och stryker kläder

8. Rengöring av alla badrum

9. Tömmer papperskorgen

Som du förmodligen kan se är dessa två städtjänster ganska olika. Du måste välja rätt för dig, och det handlar ju om hur ofta du vill ha och vilken typ av städning. Många människor skulle tycka om att ha en regelbunden städtjänst eftersom det kommer att hjälpa till att hålla fastigheten i så bra skick som möjligt. Här kommer vi att gå igenom några av de viktigaste fördelarna med båda städtjänsterna utförda av ett städföretag.

Fördelar med engångsstädning

1. Större spektrum

Faktum är att engångs-städning ger en fördjupad städning som du inte får med regelbunden städning, då dessa innefattar fler aspekter.

2. Du kan boka när som helst

Eftersom du inte är bunden till ett avtal kan du få tjänsten när helst du behöver. Det kan vara skönt då du själv kanske känner att du faktiskt har tid att städa då och då.

Fördelar med regelbunden städning

1. Ditt hem kommer alltid att vara rent, inga undantag.

Du kommer att kunna komma hem till och njuta av att ha ett rent hem hela tiden.

2. Du sparar dyrbar tid

Du kommer att spara mycket värdefull tid genom att inte behöva städa alls under hela året. Kontakta de bästa städfirmorna i Motala idag för att se hur de kan hjälpa dig med städningen.

Hemmagjorda fönsterrengöringslösningar – Perfekt när du ska putsa fönster

Ja, det finns många olika fönsterrengöringslösningar som du kan köpa men om du använder hemmagjord fönsterrengörare är det bättre för både dig och miljön. De som du kan köpa innehåller i allmänhet hårda kemikalier och kan vara kostsamma. Läs mer för tips från rekommenderade städfirmor i Motala.

Olika fönsterrengöringslösningar du kan göra hemma

Hemmagjorda fönsterrengöringslösningar kan tillverkas med ingredienser som de flesta hushåll redan har till hands, vilket gör det kostnadseffektivt. En sak som är viktig att komma ihåg är att när du gör fönsterrengöringen bör du inte göra det på en solig dag eftersom solstrålarna torkar rengöringslösningen och lämnar kvar vattenstreck eller fläckar.

Tvållösning

Detta är en av de billigaste och enklaste bland hemmagjorda fönsterrengöringslösningar att göra. Ta bara fyra koppar kallt vatten och tillsätt sedan en matsked flytande diskmedel. Om du har hårt vatten kan du behöva köpa lite destillerat vatten eftersom hårt vatten kan lämna fläckar på fönstren. Häll blandningen i en ren sprayflaska men innan du börjar tvätta fönstren bör du använda en luddfri fuktig trasa för att bli av med smuts runt ramen och fönsterbrädan. Om du inte har en sprayflaska kan du använda en svamp doppad i lösningen men se till att du vrider ur svampen så att den inte droppar. Torka av lösningen med en torr mikrofiberduk eller skrapa. Om du använder en skrapa, se till att du torkar av den om den är blöt av efter varje svep på fönstret.

Vit vinäger

Detta är en fönsterrengöringslösning som du vill använda om du vill att fönstren ska vara fria från fläckar eller ränder och istället få glansiga fönster. För denna lösning är det en blandning av en kopp vit vinäger och fyra koppar vatten som är ljummet. För att bli av med fingeravtryck eller smutsiga märken använd bara en sprayflaska och spraya på området och torka av med en mikrofiberduk. Du kan också torka av fönstren med en mjuk svamp. Om du inte har en mikrofiber eller luddfri mjuk trasa kan du använda en skrynklig tidning.

Rengöringssprit

Denna fönsterrengöringslösning är bra för tuffa fläckar på fönstren. För denna lösning behöver du också lite ammoniak. Häll i en kopp vatten och en matsked ammoniak i en sprayflaska. Spraya bara på den tuffa fläcken och gnid försiktigt tills fläcken är borta. När du har tagit bort fläcken så torka med en mjuk trasa.

Citronjuice

Fönsterrengöringslösningar gjorda på citronsaft är också bra för smutsiga fönster. Blanda juice, minus fruktköttet, av två citroner, fyra koppar vatten, en halv kopp vit vinäger och en tesked flytande diskmedel. Spraya på fönster och torka av med mjuk trasa.

Orsaker till att du behöver anlita ett företag för bäst mattrengöring

Det finns en mängd olika typer av mattor men oavsett vilken du har så kommer den att samla smuts. Om du någonsin har bytt matta själv eller varit närvarande när det har hänt så vet du precis hur äckligt ditt golv kan bli om du inte tar väl hand om det. Visst, att dammsuga plockar upp en del av det större skräpet som inte nästlar sig in i fibrerna, men vad tror du händer med bakterierna och de mindre skräpbitarna som din dammsugare in kan suga upp? Istället för att hyra en använd maskin som kanske inte tagits väl om hand så är det bäst att anlita en professionell städfirma i Motala som kan djuprengöra och utföra en korrekt mattrengöring.

Varför inte hyra eller köpa en maskin och rengöra mattan själv?

Gör-det-själv trenden är väldigt populär just nu. Att rengöra mattor låter enkelt så varför ska du anlita ett proffs? Till att börja med så vet de vad de håller på med. Det vet precis hur mycket rengöringsmedel de skall lägga på mattan, vilken typ av rengöringsmedel och hur hårda eller milda de kan vara mot en äldre matta. Deras maskiner är också mycket mer kraftfulla än de som en vanlig hemägare kan köpa eller hyra. Seriösa städfirmors maskiner desinficerar också området vilket de mindre maskinerna vanligtvis inte gör.

Borde inte alla rengöringsmaskiner vara i stort sett de samma för mattrengöring?

Det är lätt att tro att alla maskiner, hyrda, köpta eller professionella borde fungera på ett liknande sätt. Men sanningen är att även om de har samma grundläggande funktioner så är professionella maskiner överlägset bättre för mattrengöring. De är vanligtvis anslutna till lastbilar som hela tiden pumpar in varmt vatten genom maskinen vilket gör rengöringen mycket mer noggrann. Forskning har visat att ju mer vatten som går igenom mattans fibrer desto mer smuts försvinner. Dessa maskiner har även en kraftigare dammsugare som suger upp allt vatten. Mattorna lämnas även mycket torrare vilket gör så man får tillgång till rummet mycket snabbare.

När skall jag rengöra mina mattor?

Om du inte har mycket smutsig fottrafik (tänk lera eller fett från garaget) eller några husdjur så borde du tvätta dina matta ungefär en gång var 18:e månad. Vid tillfällen då du har dofter som hänger kvar eller färgen på mattan blivit mer matt så kan proffsen fixa det så snart du märker av det. Om du har mattor som har fått eld- eller vattenskador så finns det städföretag som kan reparera dem också. Gör lite efterforskning, som med allt annat, för att hitta det rengöringsföretag som erbjuder den rengöringstjänst du letar efter.

Om du inte vill betala ett proffs varje år så kan du förbättra dina mattor genom att hyra maskiner. Men genom att göra det så löper du stor risk att orsaka permanenta skador och mögeltillväxt genom att dammsuga på fel sätt. Om du är villig att ta risken, kör på. Men om du inte är det så finns det proffs som gärna hjälper dig med mattrengöring när du behöver det.

5 fakta om sänglössen som gömmer sig i din madrass

När man tänker på löss så föreställer man sig dem krypandes omkring i ett smutsigt hem dagen lång. Detta är dock sällan verkligheten då löss trivs på alla ställen där de kan hitta värme och en tillgänglig källa till mat.

Oavsett om det är ett skinande rent hem eller ett fuktigt gammal ett, så har dessa skadedjur sällan ett problem med att hitta ett ställe att frodas på, och de är rätt effektiva när de gör det. Låt oss titta på lite viktig information om dem så att du lättare kan förstå dem, och därefter helt eliminera dem från ditt hus.

Sänglöss förökar sig snabbt

Sänglöss lägger fler än 300 ägg på mindre än en vecka, så ta detta hot på allvar så fort du upptäcker att ni har löss hemma för att undvika en invadering. Se till att du behandlar problemet rätt så fort du ser de första tecknen på det.

Sänglusen var nästan utrotad

De irriterande sänglössen var nästan helt utplånade för några år sedan, men på grund av dagens resande och reglerna för att använda bekämpningsmedel, så har vissa skadedjur tagit sig tillbaka från kanten av utrotning igen. Det finns även några bevis som visar på att dagens skadedjur är mer motståndskraftiga mot dödande kemikalier än förut.

Sänglössen biter under natten

En anledning till att sänglöss är svåra att upptäcka är att det är nattdjur av naturen, och är mest aktiva under natten då vi alla sover. De biter personen som sover på madrassen och gömmer sig sedan igen innan personen vaknar, förmodligen av att hen kliar sig själv. Om du känner igen dig i detta finns det en stor risk att du har dem i ditt hem, särskilt i madrassen, och du bör rengöra den så snabbt som möjligt.

Sänglöss är smittobärare

Det är en vanlig myt att sänglöss endast kan orsaka irriterande kliande bett, men att de annars är ofarliga. En ny forskning gjord av vissa experter inom medicin visar på att sänglöss också kan orsaka många infektioner. De transmitterar inte sjukdom, men de bär på en hel del virus.

Sänglöss kan upptäckas

Generellt sett så är sänglöss svåra att upptäcka för gemene man. Men det är inte ett svårt jobb för de som arbetar med detta professionellt, då de vet vad de ska leta efter, och även hur de effektivt får bort dem från din madrass. Bortsett från att de lämnar röda märken på din kropp så kan de också lämna små bruna fläckar efter sig på lakanen som kan ge en murken doft på sängkläderna och madrassen. Anlita ett proffs för att rengöra din madrass om du blir störd av dina sänglöss. Kontakta flyttstädning Motala för en städfirma som fixar rent hus till bra pris.

Kom ihåg att madrassen är sänglössens favoritställe att gömma och föröka sig. Att rengöra en madrass ordentligt kan vara ett svårt och krävande jobb och du kan komma att skada den. Om du inte vet hur man gör så anlita ett proffs så du kan vara säker på att sänglössen elimineras helt och hållet.

Hur planerar man en flytt på bästa sätt?

Att flytta till ett nytt hus är spännande och en rätt så ovanlig sak i en persons liv. Att byta adress kräver mycket arbete och mycket planering i förväg för alla inblandade i flytten. Det finns många saker man måste tänka på och en hel del som måste planeras i förväg. Se till att flytten blir så bra som möjligt samt se till att du kan få fortsätta känna dig exalterad över att få flytta in i ett nytt hem, och inte istället bryter ihop av bara tanken på allt jobb som flytten innebär.

Saker man måste bestämma sig för är tidpunkten för flytten, hur mycket pengar man kan tänka sig att spendera på den (och som en del av detta, bestämma sig om man ska eller inte ska be vänner och familj om hjälp), vad man ska behålla och vad man ska göra sig av med innan flytten, hur man effektivt kan packa ned sin saker, och vad man måste prioritera i det nya hemmet. Medan man bestämmer allt detta så måste man också ha alla familjens medlemmar i åtanke.

Att planera en smidig flytt till ett nytt hus

Det första att bestämma sig för är tidpunkten för flytten. När är det bäst att flytta? Hur många dagar eller timmar kan du lägga på din flytt? När du svarat på dessa frågor så bör du fundera över vilken budget du tänkt dig. Vad kan du tänka dig att betala och vad är för mycket? Vill du hellre betala mer till en flyttfirma eller föredrar du att be familj och vänner om hjälp? Är tid och bekvämlighet viktigare för dig, eller är pengar det?

När du bestämt tidsram och budget så bör du ta tag i alla de andra detaljerna. En flytt är en utmärkt tidpunkt att gå igenom sina saker och bestämma sig för vad man vill ha kvar och vad man bör göra sig av med. Det är egentligen bara nu en människa blir tvingad att gå igenom alla sina saker, så dra nytta av det. När du planerar din flytt så försök att kategorisera dina saker i fyra grupper: det du ska behålla, det som ska säljas, det som ska ges bort och det som ska slängas. Försök alltid sälja eller ge bort så mycket som möjligt innan du slänger.

Så fort du bestämt vad du ska ha kvar och flytta med till ditt nya hem så kan du börja med själva packningen. Börja med detta så tidigt du bara kan för att försöka hålla stressnivån så låg som möjligt allt eftersom flyttdagen närmar sig. Packa alla oviktiga saker lång innan flytten. Om du har ett extrarum eller garage kan du använda det för att gömma bort dina redan packade lådor. Det hjälper dig också att slippa känna att flytten håller på att ta över ditt liv.

En vecka innan flytten bör du bara ha det allra nödvändigaste kvar att packa såsom kläder för en vecka, köksutrustning etc. Nu är det extra fiffigt att ha papperstallrikar och plastbestick hemma denna vecka.

Ett sista råd är att tänka över ditt nya hem innan du flyttar. Fundera ut hur du vill möblera och inreda ditt nya hem (och packa därefter), vad du kanske måste köpa efter du flyttat in etc. Att se över allt detta innan du flyttar hjälper verkligen. Kom ihåg att också ta hänsyn till alla de inblandades känslor: barnen, partner, husdjur och så vidare så att detta kan diskuteras och redas ut så tidigt som möjligt.

Tillsammans så kommer dessa strategier göra din flytt till ditt nya hem både rolig och dräglig. Ha en trevlig flytt!

Behöver du städhjälp?  Fyll i fomuläret på sidan för bäst flyttstädning i Motala till bra pris!